Common Sense is Uncommon

It's Just a car!

19/08/2013

 
Picture
As I sit here listening to some music and reading on Facebook, I came across this which I feel very strongly about. 

In my life, I have had friends make fun of me for driving a small car and not 'enjoying' what I earn. But to me its about prioritization and I just want to owe less in my life and focus on important things like buying good food and toys for my kids. 
Have a read and hope you share with others. And if you don't understand Malay, http://translate.google.com is your friend!

Kekayaan ‘Bocor’ Kerana Kereta. 

Biasa dengar org gaji 5k, tp pandu kereta yg instalment 1.3k-1.5k ?? biasa dengar kan....? gaji 4k pandu kereta 1k per month. pun biasa dengar kan?? biasalah darah muda. darah muda akan cari kereta yg downpayment paling rendah, loan yg paling pjg. janji kereta best, harga diri seakan meningkat sama. dlm fikiran graduan yg baru dpt kerja ni cepat jer ternampak kereta2 spt honda civic, elantra, forte, cerato, golf, accord, sonata, jetta dll kereta yg nampak ada 'standard' supaya imej bertambah di mata org sekeliling. tapi apa yg ramai tak nampak bhw 1.5k instalment tu tak abis di situ saja. angka yg sebenar dia akan spent tiap bulan ialah 2k ++ per month. iaitu separuh dari gaji dia jadi habuan utk kereta, eksesori keta & pakej2 lain yg dtg dgn kereta tu.

instalment mmg la 1.3k. tapi petrol? katalah petrol 400 sebulan (melainkan dia pakai keta hebat tapi most of the time keta tersadai kat parking keta, jarang2 drive tak cukup duit utk petrol.. he he he). keta mahal dah tentu minyak injin pakai fully sentetik, brand elok ...takkan nak pakai minyak injin hak murah ye tak? sayang la injin keta tu. 

keta hebat takkan nak pakai brand tayar murah right? keta injin laju ni bahaya pakai tayar brand murah. gamak ke nak pakai brand tayar yg teksi pakai. jatuh la stendet. or takkan drive Camry tp pakai tayar seken hand? malu la kat budak2 kedai tayar. hehehe.... kereta2 hebat ni biasanya tayar rim 17 or 18. satu tayar jer dah rm350-400 ikut brand. So byklah 'kebocoran' sana sini angkara kereta nak hebat & nak maintain pakej yg datang bersamanya.

kebocoran tanpa sedar. kerana bila motokar hebat, takkan gamak bagi duit raya 3 ringgit letak dlm sampul ye tak. malu la kaum. malu la kat kwn2 yg pakai kereta perodua bg duit raya sama mcm yg memandu Civic/Accord. so bila dah berkereta 'hebat' ni, secara otomatik mcm2 lagi tekanan sekeliling yg meminta supaya keluar duit lebih utk sustain gaya mutu keunggulan. keta mahal kena hantar car wash selalu, keta dah ler mahal takkan nak biar comot. kena hantar polish kasi kilat. service keta mesti kat designated service centre keta tu, mana blh service kedai sebarangan. so caj pun mesti la mahal sikit dari kedai biasa. bila keluar dgn kwn2 or ipar duai takkan yg pakai proton nak kena belanja makan ye tak. malu la sikit. hehe... maka byk la benda yg menyebabkan kekayaan 'bocor' angkara kereta... sbb nak jaga gaya mutu & keunggulan. 

ramai org suka kereta. sbb utamanya ialah keperluan utk bw dari point A ke point B. sbb2 yg lain ialah kereta represent tahap ekonomi seseorg, imej, hobi. namun utk keadaan hari ini, jenis kereta blh mengelakkan dari dipandang rendah oleh org sekeliling, terutama masa balik raya & masa nak attend reunion dgn kwn2 sekolah & kwn2 uni. walau mcmn sekali pun kita nafi, kereta tetap 1st impression bila org tgk kita sampai. bila attend reunion kwn sekolah cthnya, amat berbeza penampilan bila seseorg tu sampai dgn brand new Accord berbanding Pesona. cash byk, saham byk, emas byk, rumah byk org tak nampak. cerita pun org tak caya. dan sikap segelintir masyarakat... ada rasa hormat bila sembang dgn org2 berkereta besar bbanding dgn mamat berkereta saga BLM.

cuba tanya mana2 org muda, majoritinya target nak pakai keta hebat bila grad, bila dpt kerja krjn or swasta. buat hutang 9 thn sudah pasti, so terperangkaplah for the next 9 yrs. kereta tu selepas 9 thn akan jd besi buruk, susut nilai 90%. hilanglah potensi investment sepanjang 9 tahun tu krn cashflow habis ke instalment kereta & pakejnya. byklah opportunity lost for the nx 9 yrs. lepas 7/9thn mesti nak tukar kereta lg. sbb keta lama dah hilang gempaknya. berhutang lagi 9 tahun. klu dulu mula2 beli kereta umur 28, lepas pakai dua kereta umur pun dah cecah 46 tahun. masa tu baru terpikir berapa lama lg nak kena kerja, umur patut pencen tapi saving ciput, simpanan tak cukup utk tanggung family, utk sustain life style yg ada. org lain dah boleh pikir utk relax di umur 50-an, kita masih pikir tpaksa kerja utk tanggung hutang.

dan yg paling malang..................................... byk kes berkereta hebat tapi hujung bulan pinjam kwn2 opis. yg tu tak pulak rasa malu. pakai Pesona seken hand malu, pinjam duit merata tak malu. sanggup skip duit yg sepatutnya bagi org tua tiap2 bulan. malah pinjam pulak duit org tua. pinjaman yg liat byr balik. selalunya buat lupa nak byr balik. 

ramai sanggup spend beribu sebulan utk kereta, tapi tak sanggup bagi org tua hatta rm500 sebulan. rupanya kereta hebat lg penting. kerana nak kereta hebat tinggal tak byk dah baki duit nak share dgn org2 tersayang.



-EAR-
 
 
Picture
As you can see, the price of oil has been at its highest for quite some time. We all feel it daily as we can see the cost to refill our cars, the increasing price of goods and also especially the portions of food becoming smaller and smaller.

But in a way, car manufacturers are to be blamed. They make a lot of money and are focused on selling more cars each year to make more money, like all businesses. I think that they are also to be blamed for the increase of oil demand worldwide!

When you look at a car brochure, what do you see? Wow... the car looks good, it has a CD player! Reverse camera, 10 airbags etc. But what many of us immediately look at is... the engine specs. How many cc's? How much horsepower? 0-100? An of course, how may liters/100km... And we will rationalize to ourselves that we won't be stepping on the gas so much and we will drive sanely...

All governments and safety groups will always tell you "Speed kills!", "Drive within the limits", "Penalty points and higher fines are the way". Public will cry out "I want an efficient MRT/LRT/Train system", "Public transport sucks", "It's not convenient to take the bus". And all these add up to more petrol being used.

But there is a much simpler way to save petrol. If all governments around the world get all the car makers around the world to make cars that can't go above the speed limit, what will happen? We probably will get souped up Tata Nano's like the Aston Martin Cygnet.

Picture
But won't that be much more interesting? We spend much of our time stuck in traffic jams, going to work and back. A small, comfortable car with a nice interior will be great. You can't use your 500+hp in a traffic jam at all and all that fuel saving technology like engine stop/start, cylinder deactivation, FSI, ultra high compression etc will not be so useful after all. It is just to make the cars pass through federal inspections to look good on paper.

End of the day, if all car makers look at building a car that can do 100km/liter of gas, with a lovely interior will we still need so much petrol? Will companies like Ferrari, Lamboghini etc be relevant? 

I won't mind buying something like the Cygnet if it was affordable so I can use it as a daily driver.. but all small cars are either very cheap with bad safety or very expensive like the Audi A1, BMW 1-series. And cars like the Prius C, Honda Jazz have interiors that are not comfortable at all.

Maybe I should go make my own car... but stupid JPJ won't allow it.